Türkiye’nin uluslararası alandaki dış politika adımları ve savunma sanayisindeki başarıları, Yunan basınında geniş bir şekilde ele alındı. Ethnos gazetesi, “Türkiye’nin Dört Jeopolitik Hamlesi” başlıklı analizinde, Türkiye’nin bölgesel stratejilerini nasıl değiştirdiğine odaklandı ve çeşitli konularda çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.
Türkiye son yılların küresel ölçekte en yakından takip edilen ülkesi olmaya devam ediyor. Stratejik adımlarıyla büyük ses getiren Türkiye, bir yandan da savunma sanayisi alanında küresel oyuna dahil oluyor. Dış politikada iş birliklerini ve etki alanını genişleten Türkiye, yerli başarılarının yanına barış diplomasisini yürütebilen tek ülke olarak adını yazmış durumda.
Milli muharip uçak KAAN’ın yarattığı yankı devam ederken Türkiye’nin başarılı hamleleri, Yunan basınında bir kez daha mercek altına alındı.
Yunan Ethnos gazetesi, “Türkiye’nin dört jeopolitik hamlesi” başlıklı analizinde çarpıcı ifadeler kullandı. Türkiye’nin son dönemde yaptığı stratejik atılımlarla, bölgesel oyun planlarını nasıl değiştirdiğine yer veren analizde Ankara’nın hamlelerini mercek altına aldı.
KKTC’DE İHA-SİHA ÜSSÜ
Analizde ilk olarak Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kuracağı İHA-SİHA üssüne dikkat çekildi. Geçitkale’de kurulacak üs sayesinde Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyi, Libya, Mısır hattını havadan kontrol edebileceği vurgulanırken bu durumdan “çok yönlü bir değişimin habercisi” olarak bahsedildi.
YERLİ SAVUNMA SANAYİNİN YENİ YILDIZI: KAAN
Geçtiğimiz haftalarda ilk uçuşunu gerçekleştirerek dünyanın gözünü üzerine çeken milli muharip uçak KAAN da, analizin bir diğer başlığı oldu. KAAN’ın ileriye dönük ciddi bir jeopolitik hamle ahamle olduğuna yer veren gazete, KAAN’ın kalkış ve inişi için yeni bir milli uçak gemisi hazırlığı olduğuna da dikkat çekti.
“TÜRKLER OYUNU DEĞİŞTİRİYOR”
Ethnos, Türkiye’nin Afrika’da açılımını da mercek altına aldı. “Fransa’nın son dönemdeki bölgesel başarısızlığının yarattığı boşluğu Türkiye doldurdu” ifadelerine yer veren gazete Türklerin oyunu değiştirdiğinin altını çizdi.
Somali ve Cibuti ile imzalanan iş birliği anlaşmalarının ise üçüncü ve dördüncü jeopolitik hamleler olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Ethnos, “Haritaya baktığımızda, Türk donanmasının Kızıldeniz, Aden Körfezi ve Basra Körfezi’nde sağlam bir varlık kazanmaya başladığı net olarak görülüyor” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Sabah