ABD’de Tedarik Yönetim Enstitüsü’nün (ISM) açıkladığı imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), eylül ayında 47,2 ile piyasa beklentilerinin altında kaldı. Piyasalarda endeksin 47,6 olacağı tahmin edilirken, bir önceki ayla aynı seviyede kalan endeks, imalat sektöründeki daralmanın sürdüğüne işaret etti. Endeksin 50’nin altında olması, sektörde daralma yaşandığını gösteriyor.
Eylül ayında üretim endeksi 5 puan artışla 49,8’e yükselirken, yeni sipariş endeksi 1,5 puan artarak 46,1 oldu. Ancak istihdam endeksi aynı dönemde 2,1 puan azalışla 43,9’a geriledi. Bu veriler, üretimde ve yeni siparişlerde hafif bir iyileşme olsa da istihdam tarafında gerilemenin sürdüğünü ortaya koyuyor.
ISM verilerine göre, imalat sanayisinde 5 alt sektörde büyüme kaydedildi. Bu sektörler; petrol ve kömür ürünleri, gıda, içecek ve tütün ürünleri, tekstil, mobilya ve ilgili ürünler, çeşitli üretim sektörleri olarak öne çıktı. Ancak, 13 sektörde daralma yaşandı. Daralma görülen sektörler arasında baskı ve ilgili destek faaliyetleri, plastik ve kauçuk ürünler, ahşap ürünler, giyim, deri ve ilgili ürünler, birincil metaller, ulaşım ekipmanları, metalik olmayan mineral ürünler, elektrikli ekipman, aletler ve bileşenler, kağıt ürünleri, makineler, kimyasal ürünler, işlenmiş metal ürünleri ile bilgisayar ve elektronik ürünleri yer aldı.
Aynı zamanda S&P Global de eylül ayına ilişkin imalat sanayi nihai PMI verilerini açıkladı. S&P Global’e göre, eylül ayı PMI verisi 47,3 olarak gerçekleşti. Bu değer, önceki ayın tahminlerinden daha yüksek çıktı. Ağustos ayındaki 47,9’a göre hafif bir düşüş olsa da önceki verilerde öngörülen 47’nin üzerinde bir rakamla beklentilerin üzerinde bir sonuç alındı.
PMI endeksinin 50’nin altında kalması, sektörde daralma olduğunu gösterirken, bu verilere göre ABD imalat sektörü eylül ayında da zayıf performansını sürdürdü. Yatırımcılar ve piyasa analistleri, imalat sanayisindeki daralmanın ne kadar süreceğini ve ekonomik toparlanmaya nasıl bir etki yapacağını yakından izlemeye devam ediyor.