Başta ABD olmak üzere bazı ülkelere yönelik ihracat süreçleri üzerinden yapılan spekülasyonlar, Ramazan ayında tüketimde görülen artış yumurta fiyatlarında yükselişi beraberinde getirdi.
İç piyasada “fahiş fiyat” şikayetlerinin artıran bu süreç, Ticaret Bakanlığı’nın fiyat istikrarına katkı ve tüketicilerin ürüne makul fiyatlarla ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla uygulamaya aldığı kararlarla tersine döndü.
Sofralık yumurta ihracatında uygulanan kesinti tutarının kilogramda 0,5 dolardan 1,5 dolara yükseltilmesi, bazı ülkelere yönelik ihracatların tamamlanması fiyatlara da yansıdı. Son dönemde yumurta fiyatları bir ay öncesine kıyasla yüzde 50-55 oranında geriledi.
“Fiyatlar dengelendi”
Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR) Başkanı İbrahim Afyon, ABD’deki yumurta krizi sırasında Türkiye’de yanlış algı oluşturularak “yumurtalar ihracata gidecek” spekülasyonu yapıldığını belirtti. Afyon, fiyat artışlarının üretici ve maliyetten değil, fırsatçı marketlerden kaynaklandığını, fahiş fiyat artışlarına karşı tavsiye kampanyası başlattıklarını ancak bazı marketlerde 270-280 TL’ye kadar yükselen fiyatların ardından şu an fiyatların 160-180 TL aralığına gerilediğini açıkladı.
Afyon, Ramazan’ın yumurta fiyatlarını etkilediğini ancak tüketimin normal olduğunu, fiyat artışlarının “maksatlı” algılarla yapıldığını belirtti. Türkiye’de yumurta üretiminin sorunsuz olduğunu vurgulayan Afyon, üretimden çıkan sürülerin yeniden üretime girmesiyle fiyatların dengeye geldiğini ve halkın doğru ürünü, doğru fiyata almasını beklediklerini ifade etti.
“ihracat kısıtlaması açıklaması fiyatların gerilemesinde etkili oldu”
Türem Yumurta AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Kaya, kuş gribi ve Ramazan’ın yumurta fiyatlarını etkilediğini belirtti. İhracat kısıtlaması açıklaması sonrası fiyatların hızla düştüğünü vurgulayan Kaya, ihracat fon kesintisi devam ederse fiyatların daha da düşeceğini ifade etti. Kaya, küçük yumurtaların reyonda satılamadığını ve halkın bu ürünleri talep etmediğini söyledi.