Dünya’nın yüzeyindeki altın ve bazı değerli elementlerin, gezegenin çekirdeğinden sızmış olabileceği öne sürüldü. Hawaii Adaları’ndaki lav örneklerinde yapılan analizlerde, altın ve platinle bağlantılı nadir bir metal olan rutenyumun 100Ru izotopunda sıra dışı bir varyasyon tespit edildi. Bu tür izotopun, çekirdekte yüzeye kıyasla daha yoğun bulunduğu biliniyor. Söz konusu bulgular, Nature dergisinde yayımlanan bir araştırmayla paylaşıldı.
Greek Reporter’a göre böylesine küçük bir fark daha önce hiç tespit edilmemişti. Geçmiş teknoloji neredeyse aynı olan bu izotopları birbirinden ayırt edemiyordu. Ancak Göttingen ekibi tarafından geliştirilen yeni yöntemler artık bu farklılıkların kesin olarak belirlenmesini mümkün kılıyor.
“Yüzeyin 3 bin kilometre altından geliyor”
Bilim insanları bu tekniği kullanarak Hawaii lavlarında alışılmadık derecede yüksek bir 100Ru sinyali buldu.
Çalışmaya göre bu durum ancak malzemenin mantonun çekirdekle buluştuğu sınırdan, yani yüzeyin yaklaşık 3 bin kilometre altından gelmiş olmasıyla açıklanabilir.
Üniversitenin Jeokimya Bölümü’nden Dr. Nils Messling, “İlk sonuçlar geldiğinde, kelimenin tam anlamıyla altın bulduğumuzu fark ettik. Verilerimiz, altın ve diğer değerli metaller de dahil olmak üzere çekirdekten gelen malzemenin Dünya’nın üstündeki mantoya sızdığını doğruladı” dedi.
“Hawaii Adaları’nı oluşturmak için yükseldiler”
Bulgular, Dünya’nın çekirdeğinin gezegenin geri kalanından tamamen ayrıldığı yönündeki uzun süredir devam eden görüşe meydan okuyor. Araştırma ekibinde yer alan Profesör Matthias Willbold, verilerin aşırı ısınmış kayanın büyük ölçekli hareketine işaret ettiğini söyledi.
Willbold, “Artık çok büyük miktarlarda aşırı ısınmış manto malzemesinin (yüzlerce katrilyon metrik ton kaya) çekirdek-manto sınırında ortaya çıktığını ve Hawaii gibi okyanus adalarını oluşturmak üzere Dünya yüzeyine yükseldiğini de kanıtlayabiliriz” diye konuştu. (NTV)