ABD Başkanı Donald Trump’ın küresel piyasaları karıştıran ‘karşılıklı tarifeler’ için verdiği 90 günlük sürenin sonuna yaklaşılıyor. Yatırımcılarsa müzakerelerin uzun vadede devam edeceğini kabul etmiş gibi gözüküyor. Zira Amerikan borsaları tüm zamanların en yüksek seviyelerinde işlem görmeyi sürdürüyor.
ABD’nin Avrupa Birliği ithalatına %50 vergi uygulanması gibi çarpıcı gelişmelere neden olacak tarifeler öncesinde anlaşmaya varmak için son süre 9 Temmuz. Yatırımcılarsa muhtemelen müzakerelerin bu süre sonrasında da devam ettirileceğini düşünüyor.
Beyaz Saray tarafı da son yapılan açıklamalarda son tarihleri “kritik değil” ifadeleriyle nitelendirdi ve Trump yönetiminin nisan ayında açıkladığı en sert tarifeleri uygulamayı planlamadığına dair güven verdi. Yatırımcılar, Avrupa Birliği, Japonya ve Hindistan gibi ülkelerle devam eden görüşmelerden haber bekliyor. Bu arada, yatırımcılar için büyük bir soru olan Çin için 90 günlük muafiyet ağustos ayına kadar sona ermeyecek.
CNBC’nin haberine göre yatırım danışmanlığı firması Keeley Teton Advisors’ın Portföy Yöneticisi Thomas Browne, “Sanırım en olası yol bu. Öyle ya da böyle bir açıklama görebiliriz. Ancak genel olarak, işlerin tamamen çözüleceğini düşünmüyorum” dedi.
ABD borsalarının gösterge endeksi S&P 500 ve teknoloji endeksi Nasdaq perşembe gününü yeni bir rekorla tamamladı. Her iki endeks de %1,5’ten fazla yükselirken, Dow Jones Sanayi Endeksi %2’nin üzerinde tırmandı. Yine de son tarihler yaklaştıkça hisse senedi piyasasının daha dalgalı hale geleceği beklentisi devam ediyor. Zira yatırımcılar daha agresif gümrük vergilerini uygulama konusunda Trump’ın istekliliğini hafife alıyor olabilir.
Birçok kişi, ABD’nin gümrük tarife oranının %10’a yakın bir yerde olacağına inanıyor. Bu oran tarihsel olarak yüksek bir seviye olsa da yatırımcıların doğrudan bir resesyonla sonuçlanacağını düşündüğü %25’in üzerinde bir orandan çok daha iyi. Yılın başında ise söz konusu tarife oranı ortalama %2,5 seviyesindeydi.
BlackRock Küresel Sabit Gelir Baş Yatırım Sorumlusu Rick Rieder “Piyasalar şimdi 9 Temmuz’a odaklanacak, çünkü farklı tarifelerle ilgili açıklamayı o zaman alacağız. Herkes tarifelerin %10 olacağını düşünüyor, bence hafife alıyorlar. Bence oran %15 olacak” açıklamasında bulundu
Özellikle, bu hafta yapılan Vietnam anlaşması, daha yüksek tarifelerle ilgili endişeleri artırdı. ABD’nin Vietnam ithalatına uygulayacağı %20 vergi, Trump’ın nisan ayında önerdiği %46 oranının altında, ancak beklenen %10 taban oranından daha yüksek. Bu durum, diğer gelişmekte olan ülkelerle gelecekte yapılacak anlaşmalar için endişe verici olabilir.
Bank of America Avrupa Hisse Senedi Stratejisi Başkanı Sebastian Raedler “Vietnam anlaşmasından öğrendiğimiz şey, taban seviyeden aşağı inmeyeceği, yukarı çıkacağı” açıklamasında bulundu. Raedler yapılan diğer ticaret anlaşmalarının gelecekteki anlaşmalar için bir çerçeve oluşturmadığını da belirtiyor.
ABD, mayıs ayında, İngiltere ithalatına %10 vergi uygulamaya devam edecek bir anlaşmaya vardı. ABD’nin İngiltere’yle olan ticaretinde halihazırda ticaret fazlası olduğu göz önüne alındığında uzmanlar bu anlaşmayı “küçük bir zafer” olarak nitelendiriyor. Ancak bu anlaşma, Amerika’nın büyük bir ticaret açığı olduğu diğer ülkelerle %10 oranının tekrarlanmasını zorlaştıracak.
ABD’nin dünya genelindeki ticaret diplomasisi tamamlanma aşamalarında. Habere göre Avrupalı yetkililer 9 Temmuz son tarihinden öncesi için en iyi umutlarının “siyasi” nitelikte bir anlaşma yapmak olduğunu belirtiyor. Beklentiler daha sonraki aşamalarda sorunların çözülebileceğini düşünüyor.
Genel kanı gümrük tarifelerinin aşırı yüksek olmadığı bir senaryoda ABD’de bir resesyonun yaşanmayacağı yönünde. Amerikan ekonomisi genel olarak zor durumda kalsa da hisse senetleri piyasasının daha yüksek tarifeleri absorbe edebileceği öngörülüyor. Örneğin, BlackRock’tan Rieder, daha yüksek bir tarife oranının ABD Doları’nı daha da aşındıracağını ve kısa vadeli enflasyon baskısını artıracağını söyledi. Rieder yine de hisse senedi piyasasının herhangi bir dalgalanmayı hızla aşacağına güveniyor.
Borsalar, Trump’ın federal harcama yasa tasarısından da bir destek alabilir. ‘Büyük ve güzel’ olarak nitelendirilen tasarı, Temsilciler Meclisi’nden onay aldı. Yine de yatırımcılar kısa vadede hisse senedi piyasası hakkında daha fazla endişelenmeye meyilli. Birçok yatırımcı, rekor seviyelere geri dönen S&P 500’de olay odaklı risklerin henüz azalmadığını ve endeksin artık adil bir şekilde değerlendiğini belirtiyor. Barclays Baş Stratejisti Stefano Pascale, bu hafta müşterilerini piyasadaki “köpük” konusunda uyaran birkaç önemli isimden biriydi. Pascale endeksin ileriye dönük bilançoların 23 katı seviyesinde işlem gördüğüne dikkat çekti.