Yatırımcılar, ABD Başkanı Donald Trump’ın yabancı yapım filmlere uyguladığı tarifelerin, video oyun sektörünü de etkileyebileceğinden endişe ediyor.
ABD’li yatırım bankası Raymond James, Başkan Donald Trump’ın yabancı yapım filmlere uyguladığı tarifelerin etkilerinin eğlence sektörünün en uç noktalarında hissedilebileceğini öne sürüyor.
Eğlence sektörünün diğer alanları
MarketWatch’tan James Rogers’ın haberine göre, Electronic Arts gibi video oyunu yapımcısı şirketlerin ABD dışında bir dizi stüdyo işletiyor olması, tarifelerin video oyunu sektörüne de ciddi bir darbe vurma ihtimali olduğunu gösteriyor.
Raymond James analisti Andrew Marok, paylaştığı notta, “Odak şimdilik filmlerde ancak müzik, video oyunları ve internet çizgi romanları gibi diğer medya biçimlerindeki gelişmeler de görmezden gelinmemeli. Beyaz Saray’dan gelen yorumlar tamamen yerel film endüstrisine odaklanmıştı ancak içerik oluşturma ve içerik tüketiminin küresel doğası göz önüne alındığında, yönetimin mantığının müzik, video oyunları ve web çizgi romanları gibi diğer medya biçimlerine de yayılacağını kolayca görebiliriz” diye yazıyor.
ABD dışında işletmelere sahip şirketler
Marok, özellikle ABD dışında İngiltere’de Codemasters, İsveç’te DICE ve Güney Kore’de E.A. Korea gibi bir dizi stüdyo işleten video oyunu devi Electronic Arts’a işaret ediyor. Raymond James’e göre, E.A.’nın ana imtiyazlarının çoğu ABD merkezli stüdyolar tarafından geliştirilirken oyun geliştirmenin karmaşık yapısı, içerik geliştirmenin sınırları aştığı anlamına geliyor. Rakibi Take-Two Interactive Software da uluslararası alanda bir dizi stüdyo işletiyor.
E.A. hisseleri Salı günkü seansı yüzde 0,1 oranında düşüşle kapatırken, Take-Two Interactive’in hisseleri ise yüzde 2,9 oranında arttı.
Etkiyi hissedebilecek bir diğer video oyunu firması da çevrimiçi oyun şirketi Roblox. Şirketin içerik üretiminin dökümü verilmemiş olsa da, Raymond James, Roblox’un her açıdan küresel bir platform olduğunu, 2024 yılı günlük aktif kullanıcılarının yüzde 79‘unun ve gelirinin yüzde 37‘sinin ABD ve Kanada dışından geldiğini belirtiyor.
Internet çizgi roman alanında, hikaye anlatma platformu Webtoon Entertainment ise Raymond James’e göre Güney Kore ve Japonya‘yı en büyük pazarları olarak görüyor. Marok, “Şirket, büyüme stratejisinin bir parçası olarak ABD’yi vurgulasa da, Asya pazarları hala gelirin aslan payını oluşturuyor” diye yazıyor.
Roblox hisseleri Salı günkü seansı yüzde 1,5 oranında düşüşle kapatırken Webtoon’un hisseleri yüzde 4,3 oranında değer kaybetti.
Amerikan sinema endüstrisi gerçekten ölüyor mu?
Trump, Pazar günü Truth Social ağında yaptığı paylaşımda, Amerika’daki film endüstrisini “Çok hızlı bir şekilde ölüyor” şeklinde nitelendirdi ve Ticaret Bakanlığına, ABD’ye gelen ve yabancı topraklarda üretilen tüm filmler için’ yüzde 100 gümrük vergisi uygulama sürecini derhal başlatma yetkisi verdi.
Ancak Variety’nin bildirdiğine göre, Beyaz Saray sözcüsü Pazartesi günü, yabancı film gümrük vergileri konusunda ‘kesin bir karar alınmadığını’ ve tüm seçeneklerin araştırıldığını söyledi.
Trump’ın yabancı yapım filmlere yönelik önerdiği gümrük vergisinin yasallığı da incelemeye alınmış durumda. Amerikan Sinema Filmleri Derneği (The Motion Picture Association – MPA), başkanın yabancı yapım filmlere gümrük vergisi tehdidi hakkında doğrudan yorum yapmayı reddetti. MPA’nın son ekonomik etki raporuna göre Hollywood, 2023 yılında 22,6 milyar dolar ihracat ve 15,3 milyar dolar ticaret fazlası üretti.