ABD’de tarifelerin resesyona neden olacağı senaryosuna Ekonomist Paul Krugman da katıldı.
Krugman, “ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikaları, tarifelerin kendileri yüzünden değil, öngörülemezlikleri yüzünden bir durgunluğa katkıda bulunabilir” diyor.
Tarihin en büyük ticaret şoku
Insider‘dan Huileng Tan’ın haberine göre, Ekonomist Paul Krugman, Çarşamba günü paylaşılan Goldman Sachs Exchanges podcast’inde, “İstikrarlı bir tarife oranı durgunluğa neden olmaz ancak ertesi gün değişebilen ve bu yüzde öngörülemeyen bir tarife oranı talep üzerinde gerçekten de baskıcı bir etki yaratır” dedi ve Trump’ın yeni ticaret tarifelerini “Tarihin en büyük ticaret şoku” olarak adlandırdı.
Nobel ödüllü ekonomist, tarifelerin genellikle durgunluğa neden olmadığını söyledi. Krugman, “Yabancı ürünlere tarife koymak, insanların daha az ithalat ve daha fazla yerli mal satın alacağı anlamına geliyor. Bunun daha yüksek yaşam maliyeti ve daha düşük verimlilik gibi hoş olmayan sonuçları olabilir” şeklinde konuştu.
Tarifeler tek başına talebi çökertmez
“Ancak, tarifeler tek başına genellikle talebin çökmesine neden olmaz” diyen Krugman, Trump’ın tarifeleriyle ilgili sorunun ‘son derece belirsiz’ olması olduğunun altını çizdi ve ekledi: “Kimse ne olacağını bilmiyor. Kimse bundan sonra ne olacağını bilmiyor.”
Krugman, işletmeler için bu belirsizliğin yatırım kararları alma sürecinde bir engel teşkil ettiğini ifade etti. Hissiyatın tüketici algısına ve moraline de yansıyabileceğini ve nihayetinde talebin bu kesimini de etkileyebileceğini söyleyen Krugman, “Tüketici harcamaları uçurumdan düşerse bu ciddi bir durgunluğa dönüşebilir” dedi.
Şirketler rehberlikleri geri çekiyor
Krugman’ın yorumları, yatırımcıların Trump yönetiminin ticaret ortaklarına uyguladığı yeni tarifeler ve politikalardaki değişen pozisyonlarla boğuştuğu haftalarca süren piyasa dalgalanmalarının ardından geldi.
Bu hafta Trump, bu yıl Çin ithalatına uyguladığı yüzde 145’lik tarife oranını düşürebileceğini öne sürdü. Trump Salı günü muhabirlere “Yüzde 145 çok yüksek ve nihai oran bu kadar yüksek olmayacak. Önemli ölçüde düşecek ancak sıfır da olmayacak” dedi.
Çin ise ABD ithalatına yüzde 125 gümrük vergisi koydu. Hazine Bakanı Scott Bessent ise Çarşamba günü, iki ülke arasındaki mevcut gümrük vergisi seviyelerinin sürdürülemez olduğunu, ancak ABD’nin bunları tek taraflı olarak düşürmeyeceğini belirtti.
Bu gelişmeler üzerine Alaska Air, Southwest Airlines ve işe alım şirketi PageGroup dahil olmak üzere bazı şirketler, bu yıl için rehberliği geri çekmeye veya askıya almaya başladı.