GR. ALTIN4.274,34
BTC108.818,47
ETH2.551,56
LTC87,90
BNB663,03
SOL151,77
AVAX18,24
ADA0,59
DOT3,39
6 Temmuz 2025, Paz

İngiliz Bakan Türk İHA’larını istemiş, ordu reddetmiş

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Reklam Alanı

Eski İngiltere Savunma Bakanı Wallace kendi döneminde Baykar SİHA’larını almak istediğini ancak İngiliz Hava Kuvvetleri’nin bunu reddettiğini açıkladı. Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenen güvenlik konferansında konuşan İngiltere’nin eski Savunma Bakanı Ben Wallace, Türkiye’nin savunma sanayiindeki gelişimini övdü. Wallace, Baykar tesislerine yaptığı ziyarette SİHA’lardan etkilendiğini ve hava kuvvetlerine teklif götürdüğünü açıkladı.

İstanbul’da gerçekleştirilen “Boğaziçi Lectures: Bölgesel ve Küresel Güvenliğin Geleceği: Fırsatlar ve Zorluklar” başlıklı etkinlik, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Kayseri Milletvekili Hulusi Akar’ın moderatörlüğünde yapıldı. Etkinliğe Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda konuk katıldı.

“Dünya her zamankinden daha kaygılı”

Eski İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, burada yaptığı konuşmada, “Dünya kaygılı. Her zamankinden daha kaygılı ve bence kaygılı olmasının bir nedeni de artık küreselleşme sonrası dönemde olmamız.” dedi. Dünyanın tamamen birbirine bağlı olduğunu dile getiren Wallace, sosyal medyayla artık dünyanın dört bir yanındaki insanların sadece kendi mahallelerinde değil, çoğu zaman çok uzaklarda olup bitenler konusunda da kaygılı hissettiğini ifade etti. Wallace, insanların istikrar aradığını belirterek, “İnsanlar istikrar özlemi çekiyor ve korkarım, bu dünyada önümüzdeki 10 yıl boyunca artan istikrarsızlık ile insanları daha istikrarlı ülkelere sürükleyecek artan endişeden başka bir şey göremeyeceğim.” dedi. En kötü senaryonun “ulus devletin kendi toplumları üzerindeki kontrolünü kaybetmesi” olduğunu dile getiren Wallace, teknolojinin artan gücü ve bunun teröristlerce kötüye kullanılma potansiyeline dikkati çekti.

“Hasımlarımızla uzun yıllardır bir çatışma savaşı içindeyiz”

Wallace, “En büyük korkum, devletin kontrolü altında olması gereken şeylerin kontrolünü kaybetmeye başlamamızdır.” ifadesini kullandı. Gelecekteki en büyük zorluklardan bir diğerinin beyin göçü olacağını söyleyen Wallace, “(ABD Başkanı Donald Trump) ABD’de nitelikli iş gücünün olmasını çok istiyor. Ancak kendi insanlarını yetenekli ve başarılı olacak şekilde eğitmek konusunda pek istekli görünmüyor.” değerlendirmesinde bulundu. Türkiye ve İngiltere’nin iki önemli müttefik olduğunu belirten Wallace, iki ülkenin de Avrupa Birliği’nde (AB) olmadığını ancak Avrupa’nın güvenlik aygıtında olduğunu, bunun da daha güçlü ticaret düzenlemeleri oluşturmak için daha fazla özgürlük sağladığını söyledi. “Bence hasımlarımızla uzun yıllardır askeri savaş eşiğinin altında bir çatışma savaşı içindeyiz.” diyen Wallace, İngiltere hükümetinin gelecekte savunmaya daha fazla bütçe ayırmak için “başka bir şeyden fedakarlık yapıp vazgeçmesi gerekeceğini” ifade etti.

“Almanya’yı Türkiye’ye Eurofighter satışına ikna etmek için çok çalıştık”

Wallace, Türkiye’nin Eurofighter Typhoon alım talebinde Almanya’nın yarattığı engele ilişkin, döneminde konunun çözümü için yoğun çaba sarf edildiğini belirterek, “Almanları ikna etmek için çok çalıştık. Fransa, İspanya ve İtalya ile birlikte Almanya’ya ortak bir mektup yazdık.” dedi. Koalisyonlar ve Federal Meclis’in (Bundestag) onayını gerektirmesi nedeniyle Almanya’nın farklı siyasi yapısı olduğunu belirten Wallace, bu durumun bazı şeylerin “sürekli veto edilmesine olanak sağladığını” söyledi. Wallace konuya ilişkin “iyimser” olduğunu ifade ederek, “Gelecekte işbirliği yaptığımızda, bir tarafın diğerini veto edemeyeceğini çok net bir şekilde belirtmemiz ve bunu yasal olarak bağlayıcı hale getirmemiz önemli. Aslında bir anlaşma var. Almanlara bunu yapamayacaklarını hatırlattım. Ama bu hukuki bir antlaşma niteliğinde değildi. Eğer bu türden ortaklıklar kurmayı seçeceksek gelecekte bunu yaptığımızdan emin olmalıyız.” diye konuştu.

Türkiye’ye savunma sanayide “cesur ve kararlı” olma önerisi

Türkiye’nin savunma sanayii alanında daha “cesur ve kararlı” olması gerektiğini söyleyen Wallace, lobi faaliyetlerinin artırılması gerektiğini ifade etti. Wallace, lobi faaliyetlerinin artırılmasının gerekliliğine dikkati çekmek için kendi bakanlığı döneminden bir örnek vererek, “Türkiye, bizim bir fuarımıza gerçekten çok iyi bir zırhlı araç getirmişti. Bizim kara sistemleri başkanımıza, ‘Gördünüz mü?’ diye sordum. ‘Hayır, görmedim’ yanıtını aldım.” diye konuştu. Wallace, ABD’nin diğer ülkeler nezdindeki lobi gücünü örnek göstererek “küçümsenmemesi” gerektiğini belirtti.

“2,5 milyar doları aşan Chinook alımını iptal etmek istedim”

Ülkesinin ABD’den Chinook helikopter alımını iptal etme girişimine değinen Wallace, “Maliyeti sürekli artan ve 14 helikopter için 2,5 milyar doları aşan Chinook alımını iptal etmek istedim. Amerikan büyükelçisi doğruca Başbakan’la iletişime geçti. Dolayısıyla benim tavsiyem, ön saflarda yer alın, daha sert pazarlama yapın ve bu işin peşini bırakmayın.” dedi.

İngiliz Hava Kuvvetleri Bayraktar İHA’yı kabul etmedi

Rusya-Ukrayna savaşından önce Baykar tesislerini ziyaret ettiğini ve çok etkilendiğini belirten Wallace, Hava Kuvvetlerine Bayraktar SİHA’larını almak istediğini belirttiğini ancak onların “yüz milyonlarca dolara mal olan kusursuz bir şey istediklerine” dair bir tavır sergilediklerini söyledi. Wallace, askeri reformların genellikle siyasi yönlendirme gerektirdiğinin buradan çıkarılacak önemli ders olduğunu belirtti. Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Wallace, şunları kaydetti: “Elektronik harp veya karşı-elektronik harp olmadan, ister çok seçkin bir drona, ister Bayraktar gibi çok daha ucuz ama çok iyi bir drona sahip olun, uçamazsınız. Bu nedenle, paralel olarak elektronik harp yeteneklerinizi de geliştirmelisiniz. Leonardo gibi şirketler bu konuda iyi ortaklardır. Elektronik harp, Ukrayna’dan alınan derslerden biridir. Bu alana yatırım yapmaya başlasanız iyi olur. Bu alanda iyi olsanız iyi olur, çünkü sonuçta, iyi olmazsanız, çok pahalı platformunuz Karadeniz’e düşecektir.”

İngiltere için en acil ele alınması gereken konu “Ukrayna ve Rusya”

Hitabın ardından soru cevap kısmına geçildi. “İngiltere’nin Gazze’de olup biteni uzun zamandır desteklemediğini” dile getiren Wallace, her zaman iki devletli çözümün kesinlikle doğru çözüm olduğu görüşünde olduklarını söyledi. Wallace, İngiltere için dünyada ele alınması gereken en acil konunun ne olduğunun sorulması üzerine, “İngiliz bakış açısından, bu Ukrayna ve Rusya’dır (savaşıdır).” dedi. Wallace, aynı çizgideki ülkelerin bu konuda kararlılık göstermesinin önemine işaret etti. Ele alınması gereken bir diğer konunun barış olduğunu vurgulayan Wallace, bunu Orta Doğu’da da görmek istediklerini dile getirdi. Doğu Akdeniz’de siyasi çözüm konusunda görüşlerinin sorulması üzerine Wallace, işbirliğinin önemine dikkati çekti.

“İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan sistem artık iyi çalışmıyor”

Etkinliğin moderatörlüğünü yapan TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve Kayseri Milletvekili Akar da Wallace’ı burada ağırlamaktan mutluluk duyduklarını belirterek, Wallace ile geçmişte terör örgütü DEAŞ ile mücadelede birlikte çalıştıklarını ve çeşitli vesilelerle de bir araya geldiklerini söyledi. Akar, Wallace’ın Türkiye’nin savunma sanayisiyle ilgili etkinlikleri ve fuarlarına ilgi gösterdiğini ve Türkiye’nin stratejik değerini desteklediğini ifade etti. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra kurulan sistemin artık iyi çalışmadığını kaydeden Akar, Gazze’de soykırımın sürdüğünü dile getirdi. Akar, dünyanın önemli dönüşümlerden geçtiğini, yapay zeka, teknoloji, yenilikler ve finansal ve endüstriyel alanlardaki değişimlerin çok kritik olduğunu vurguladı. İnci de üniversitelerin yalnızca bilgi aktarmakla kalmayıp, bugünün temel sorunları üzerine düşünme ve fikir alışverişi yapma imkanı da sunması gerektiğini söyledi. Bugün Türkiye’den ve dünya çapından öğrencileri burada ağırladıklarını kaydeden İnci, küresel bilimsel ve entelektüel hayata katkıda bulunmaya derinden bağlı olduklarını söyledi.

KAYNAK: Haber.aero

0
be_endim
Beğendim
0
dikkatimi_ekti
Dikkatimi Çekti
0
do_ru_bilgi
Doğru Bilgi
0
e_siz_bilgi
Eşsiz Bilgi
0
alk_l_yorum
Alkışlıyorum
0
sevdim
Sevdim
Sorumluluk Reddi Beyanı:

Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

BigBorsa ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!