Goldman Sachs, güçlü merkez bankası alımları ve küresel riskler ışığında altın için beklentisini yukarı yönlü revize ederken, petrol fiyatlarında ise düşüş öngörüyor.
ABD’li banka, altın için 2025 sonu fiyat tahminini ons başına 3.300 dolardan 3.700 dolara yükseltti. Bu revizyonun arkasında merkez bankalarının beklenenden daha yoğun alımları ile küresel ekonomik durgunluk riskine karşı artan güvenli liman talebi yatıyor. Banka, altın için öngördüğü işlem aralığını ise 3.650 ile 3.950 dolar arasında belirledi.
2 Nisan’da açıklanan gümrük vergilerinin ardından piyasada yaşanan satış dalgası, altın fiyatlarını yüzde 5’e kadar aşağı çekse de, sarı metalin bu düşüşten hızla toparlanması dikkat çekti. Goldman Sachs, bu güçlü toparlanmayı ve diğer varlık sınıflarındaki belirsizliği göz önünde bulundurarak altın tahminini yukarı çektiğini bildirdi.
UBS de altın hedefini yukarı çekti
Cuma günü UBS de altın tahminini güncelledi. Daha önce 3.200 dolar olarak açıkladığı 2025 sonu altın beklentisini 3.500 dolara çıkaran UBS, jeopolitik tansiyonun, yüksek enflasyonun ve belirsizlik ortamının altına olan ilgiyi artırdığını belirtti. UBS stratejisti Joni Teves, “Artan ticaret tarifesi riski, yavaşlayan büyüme ve devam eden jeopolitik gelişmeler, altını daha cazip hale getiriyor” açıklamasında bulundu.
Petrolde yön aşağı: 2026’ya kadar düşüş bekleniyor
Öte yandan, Goldman Sachs petrol piyasasına ilişkin daha temkinli bir tablo çizdi. Banka, OPEC+ ülkelerinden gelen yüksek üretim ve artan durgunluk riski nedeniyle petrol fiyatlarının 2025 ve 2026 boyunca düşmesini bekliyor. Tahminlere göre, Brent tipi petrol 2025 yılı genelinde ortalama 63 dolar, WTI tipi ise 59 dolar seviyelerinde olacak. 2026 içinse beklentiler daha düşük: Brent 58, WTI ise 55 dolar.
Ticaret savaşları talebi baskılıyor
Küresel ölçekte yavaşlayan ekonomik büyüme ve özellikle ABD ile Çin arasında artan ticaret gerginlikleri, petrol talebini baskılamaya devam ediyor. Goldman Sachs, 2025 sonuna kadar petrol talebinin yalnızca günlük 300.000 varil artmasını öngörüyor. Mart ortasından bu yana banka, 2026’nın son çeyreği için küresel talep artışı beklentisini 900.000 varil aşağıya çekti. Bu düşüşte, ticaret savaşlarının arz-talep dengesine olan etkisi önemli rol oynuyor.