ABD Başkanı Donald Trump’ın karşılıklı gümrük vergilerini devreye sokmasının ardından, yatırımcıların uzun süredir güvenli liman olarak gördüğü ABD Hazine tahvillerine olan güveni sarsıldı. Bu durum, yatırımcıların rotasını gelişmekte olan ülkelerin tahvillerine çevirmesine neden oldu.
Tahvil getirilerinde ters yönlü hareket
JPMorgan’ın yayımladığı son verilere göre, Trump’ın 2 Nisan’da açıkladığı vergi kararından 25 Nisan’a kadar geçen süreçte, gelişmekte olan ülkelerin yerel para cinsinden ihraç ettiği tahvillerin getirilerinde 13 baz puanlık bir düşüş gözlemlendi. Aynı zaman diliminde, ABD’nin 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi ise 7 baz puandan fazla artış gösterdi.
Yatırımcıların rotası Meksika, Brezilya ve Güney Afrika
Brandywine Global Yatırım Yönetimi’nde portföy yöneticiliği yapan Carol Lye, sabit getirili gelişen piyasa varlıklarına doğru belirgin bir yönelim olduğunu belirtti. Lye, özellikle Meksika, Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkelerin tahvillerine yönelik talebin arttığını da vurguladı. Bu tahvillerin yerel para birimi cinsinden fiyatlanması, yatırımcıların yerel paralara olan ilgisini de beraberinde getiriyor.
Doların etkisi azalıyor, yerel para birimleri güçleniyor
Lye, “Reel getiriler hala oldukça cazip seviyede. Bu fark, bizim gelişmekte olan piyasalarda pozisyon almamızı teşvik ediyor. Ayrıca yerel para birimleri de dolardan yaşanan bu kaymadan olumlu etkileniyor” açıklamasını yaptı.
ABD tahvillerinden uzaklaşma eğilimi güçleniyor
Mobius Emerging Opportunities Fund Yönetim Kurulu Başkanı Mark Mobius ise, “Bu gelişme, yatırımcıların -özellikle yerel yatırımcıların- ABD piyasasından uzaklaşma eğiliminde olduğunu gösteriyor” dedi. Mobius’a göre, gelişmekte olan ülkelerdeki yatırımcılar, kendi para birimlerine duyarlılıkları sebebiyle yerel tahvillere yönelerek ABD Hazine tahvillerinden uzaklaşıyor.