Yatırım efsanesi Warren Buffett, bu yılın ilerleyen dönemlerinde Berkshire Hathaway CEO’luğundan ayrılmayı planlıyor. Omaha Kâhini olarak da bilinen ünlü yatırımcı emlak yatırımlarıyla değil hisse senedi yatırımlarındaki ustalığıyla tanınıyor.
Buffett’ın emlak yatırımlarını tercih etmemesi Berkshire Hathaway’in bilançosu sırasında da gündem oldu. Fortune’un haberine göre, şirketin cumartesi günü düzenlenen yıllık hissedarlar toplantısında, yüksek faiz oranları ve ekonomik belirsizlikler ortamında Buffett’ın neden şu anda gayrimenkul almadığı soruldu.
Omaha Kâhini, “Gayrimenkul söz konusu olduğunda, anlaşmaların müzakere süreci hisse senetlerine göre çok daha zor. Harcanan zaman ve mülkiyette birden fazla tarafın yer alabilmesi emlak yatırımlarını zorlaştırıyor. Genellikle gayrimenkulde işler ters gittiğinde, yalnızca sermaye sahibiyle değil, daha birçok tarafla uğraştığınızı fark edersiniz” açıklamasında bulundu.
Değer odaklı yatırım yaklaşımıyla tanınan Buffett, zaman zaman emlak yatırımlarının cazip hale geldiğini kabul ediyor. Ancak o dönemlerde hisse senetlerinin daha ucuz olduğunu ve daha kolay alınabildiğini belirtti.
Buffett ayrıca, 2023’te hayatını kaybeden Berkshire’ın Başkan Yardımcısı Charlie Munger’ın son beş yılında çok sayıda emlak yatırımı yaptığını söyledi. Buffett “Ama bu onun ilgisini çeken bir oyundu” diyor.
Yine de Buffett, Munger’ın sadece hisse senetlerine veya sadece gayrimenkule yatırım yapma şansı olsa hisse senetlerini seçeceğine inandığını dile getirdi.
Borsa efsanesi “En azından Amerika Birleşik Devletleri’nde, menkul kıymetler piyasasında gayrimenkule kıyasla çok daha fazla fırsat karşınıza çıkıyor” diye de ekledi.
Buffett, gayrimenkulde sıklıkla büyük bir mülkün uzun süredir tek bir kişi ya da aile tarafından elde tutulduğunu ve bu nedenle bir anlaşma yapmanın onlar için çok büyük bir karar olduğunu belirtti. Buna karşın, milyarlarca dolarlık hisse senedi işlemlerinin dakikalar içinde, tamamen anonim şekilde yapılabildiğini ve nihai olduğunu söyledi.
Berkshire 2008 ve 2009 yıllarında, mortgage krizinin emlak ve finans piyasalarını çökerttiği dönemde birkaç gayrimenkul yatırımı yapmıştı. Ancak Buffett, bu anlaşmaların sonuçlanmasının hisse senedi işlemleriyle kıyaslanamayacak kadar uzun sürdüğünü vurguladı.
Buffett, “Fiyat konusunda anlaşma sağlandığı varsayılırsa, hisse senedi işlemlerinin sonuçlanma oranı neredeyse yüzde 100’dür. Gayrimenkulde ise anlaşma sağlandığında müzakere yeni başlar ve süreç yıllar sürebilir. 94 yaşındaki biri için, yıllarca sürebilecek müzakerelere dahil olmak pek de ilgi çekici değil” açıklamasında bulundu.
Buffett’ın bu açıklamaları, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret savaşları nedeniyle borsada büyük dalgalanmaların yaşandığı bir dönemde geldi.
Trump’ın “Kurtuluş Günü” tarifelerini açıklamasının ardından nisan ayında borsa çökerken, Trump’ın gümrük vergisi kurallarında ertelemeler ve muafiyetler tanıması ve ticaret anlaşmalarında ilerleme sinyali vermesi piyasaları toparladı. ABD borsaları geçen haftayı kayıplarını telafi ederek kapattı.
ABD Ulusal Emlakçılar Birliği’nin Baş Ekonomisti Lawrence Yun ise mart ayında CNBC’ye yaptığı açıklamada, hisse senetleri dalgalanırken emlak servetinin tüm zamanların en yüksek seviyesinde olduğunu belirtti.
Yun, “İnsanlar artık şu soruyu sormaya başlayabilir: İstikrar nerede? Bazı insanlar altına yöneliyor olabilir, ama belki de bazıları mortgage temerrüt oranlarının hâlâ tarihi derecede düşük seviyelerde olduğu gayrimenkulün sağlam temeline yönelecektir” dedi.