Yatırımcılar, ABD borsalarında son haftalarda yaşanan toparlanmanın kalıcı olup olmayacağını merak ediyor.
Trump’ın ticaret savaşının tarihi bir satış dalgasına yol açmasından bu yana hisse senetleri kayıplarının çoğunu geri kazandı ancak Wall Street uzmanları, yükselişin bozulma riski olduğu noktasında yatırımcıları uyarıyor.
3 risk
Insider’dan Jennifer Sor’un haberine göre, tahminciler, S&P 500’ün son haftalardaki yükselişine rağmen, piyasanın yeni karşı rüzgarlara doğru ilerlediğini gösteren giderek artan sayıda gösterge olduğunu öne sürüyor.
S&P 500 Endeksi, hisse senetlerinin Trump’ın 2 Nisan’daki karşılıklı tarife duyurusuyla teşvik edilen yüzde 12‘lik düşüşü tamamladığı 8 Nisan’daki düşük seviyesinden bu yana yüzde 11 oranında değer kazandı. Buna rağmen borsa uzmanları, bazı uyarı işaretlerinin altını çiziyor.
Ayı piyasası teknik göstergeleri
Piyasa, hisse senedi fiyatları için daha zorlu bir zemine gidildiğini gösteren teknik sinyaller veriyor. Buna göre, S&P 500 Endeksi iki önemli direnç seviyesine yaklaşıyor: Endeksin 50 günlük ve 200 günlük hareketli ortalamaları.
Geçmişte, S&P 500 zaten düşüş trendinde olduğunda ve bu seviyelere yaklaştığında, bu durum hisse senedi fiyatları üzerinde daha fazla baskıya yol açtı çünkü hareketli ortalamalardaki düşüş, satıcıların piyasadaki alıcıları ezdiğini gösteriyor.
Renaissance Macro’da teknik araştırma başkanı olan Jeff deGraaf, hisse senetlerinin ‘Kurtuluş Günü’nden bu yana zirveden dibe düşüşlerinin yüzde 50’sinden fazlasını nasıl geri kazandığına işaret ediyor. CNBC’ye konuşan DeGraaf, yüzde 50’lik kazanç hakkında, “Bu, bir tür direnç görmeyi bekleyeceğiniz doğal seviyedir. Birkaç aşırı alım belirtisi var. Bunun bir ayı piyasası rallisi olduğunu düşünüyorum. Yüzde 3-4 daha ralli yapacağımızı ve önümüzde bazı zorluklar olduğunu düşünüyorum. Trend çalışmalarımızın hepsi değişti ve ayı piyasasına geçti” diyor.
Resesyon tehlikesi
Goldman Sachs‘a göre, ABD bir gerilemeye girerse hisse senetleri daha fazla baskı altında olabilir. Ticaret Bakanlığı’na göre, ekonomik büyümenin bir ölçüsü olan GSYİH, ekonominin 2022’den beri ilk kez daraldığı ilk çeyrekte yüzde 0,3 oranında düştü. Goldman’ın tahminine göre, ekonomik faaliyetin bu yılın üçüncü çeyreğine kadar tarifelerden dolayı ayağa kalkması muhtemel değil.
Hisse senetleri Nisan ayı başında dip yaptığında, S&P 500 Endeksi Şubat ayındaki zirvesinden yüzde 19 oranında düşmüştü. Ancak banka, geçmiş durgunluklarla karşılaştırıldığında, kıyaslama endeksinde yüzde 19’luk bir düşüşün nispeten hafif olacağını ve ekonominin durgunluğa girmesi durumunda piyasanın daha fazla düşüş görebileceğini söylüyor.
Goldman Sachs, ekonominin gelecek 12 ay içinde durgunluğa girme olasılığının yüzde 45 olduğu öngörüsünde. JPMorgan ve diğer Wall Street firmaları da yakın zamanda resesyon tahminlerini yükseltti ve tarifeleri bu durumun en önemli faktörlerinden biri olarak gösterdi. Analistler, paylaştıkları notta, “Altta yatan ‘şokun’ en kötüsü geçmiş olsa bile, resesyon senaryosunda hala önemli bir kırılganlık olduğunu düşünüyoruz” diye yazdı.
Tarife belirsizliği
Trump’ın ticaret politikası etrafında hala birçok bilinmeyen bulunuyor. Trump’ın Nisan ayı başında duyurduğu tüm tarifeler, ertelenmiş olsalar bile hala masada. ABD Çin ile görüşmelerde ilerleme kaydediyor gibi görünse de Trump, bu hafta ABC News’e konuşurken başlangıçta uyguladığı tarifeler konusunda ısrarcı göründü ve Çin’in kendilerini daha önce hiç kimsenin dolandırmadığı gibi dolandırdığını söylemeye devam etti.
Morgan Stanley’nin özel servet kolunun yönetici müdürü Chris Toomey‘e göre, Trump’ın tarifelerini çevreleyen belirsizlik daha da derinleşiyor gibi görünüyor. CNBC’ye konuşan Toomey, “Bizim görüşümüze göre şu anda bir tür aralıkta seyrediyoruz. Muhtemelen aralığın en üstündeyiz. Bizim bakış açımıza göre, burada kesinlikle satın alma yapmayacağız ama muhtemelen bu aralığın alt uçlarından daha fazla satın alma yapacağız” diyor.
Toomey, Morgan Stanley ekibinin hisse senetlerinde pozitife dönmek için Çin’e uygulanan tarifeler konusunda daha fazla kesinliğe ihtiyaç duyacağını belirtiyor. Toomey ayrıca faiz oranları, resesyon olmadan 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisinin yüzde 4‘ün altına düşmesi ve kurumsal kazançlarda güçlenme konusunda daha ılımlı sinyaller beklediklerini de sözlerine ekliyor.
Wells Fargo’da kıdemli küresel piyasa stratejisti Scott Wren de paylaştığı notta, “Birkaç farklı konuda gerçek bir netlik elde edene kadar, hisse senetleri konusunda gerçekten çok iyimser olacağımızı düşünmüyorum. Ek belirsizlikler karşı rüzgarlar yarattığı için endeksin düşük seviyelerini tekrar test etmesine şaşırmamalıyız” diye yazıyor. Wren, “ABD ve uluslararası liderler, yatırımcıların daha fazla soruyla baş başa kalmasına neden olan hamleler ve karşı hamlelerle poz veriyorlar” diye ekliyor.