Kripto para piyasasının en hacimli parası Bitcoin’in yarılanma sonrası performansı, önceki döngülere kıyasla farklılık gösteriyor.
Yatırımcılar Bitcoin yarılanmasının cazibesini kaybedip kaybetmediğini sorguluyor. Bunda, kripto para piyasasının en hacimli parasının yarılanma sonrası en kötü performansını göstermesinin büyük katkısı bulunuyor.
En kötü performans
MarketWatch’tan Frances Yue’nun haberine göre, Bitcoin’in fiyatı ilk üç yarılanmadan sonraki aylarda fırladı. Bitcoin’in son yarılanmasından bu yana ise bir yıl geçti ve yarılanmanın artık Bitcoin’in fiyatını artıracak olaylardan biri olarak değerlendirilmeme ihtimali bulunuyor.
Yarılanma, 21 milyonluk bir üst sınıra sahip olan Bitcoin’in arzını kontrol etmek için Bitcoin blok zincirinin algoritmasına yazılmış bir mekanizma olarak biliniyor. Yarılanmalarda, Bitcoin madenciliği ödülü yarıya iniyor; bu da madencilerin işlemleri doğrulamak için yüzde 50 daha az Bitcoin almaları anlamına geliyor.
Olay, kıtlığı artırdığı ve yatırımcıların iyimserliğini körüklediği için tarihsel olarak Bitcoin için yükseliş olarak görülüyor. Bitcoin’in fiyatının ilk üç yarılanmadan sonraki aylarda fırlamasının da bunda etkisi bulunuyor.
Gerekçe spot Bitcoin ETF’leri mi?
Ancak bu yıl Bitcoin, tarihindeki en kötü yarılanma sonrası performansını gösteriyor ve bu durum bazı yatırımcıları, geçen yıl Bitcoin borsa yatırım fonlarının piyasaya sürülmesinin piyasa yapısını değiştirmiş olabileceği için yarılanmalar nedeniyle fiyat artışının sönüp sönmediğini sormaya yöneltiyor.
Bitcoin’in 19 Nisan 2024’teki son yarılanmasından bu yana kripto para, önceki döngülere kıyasla sönük kalarak yüzde 43,4 oranında değer kazandı. Bitcoin, 2012 yarılanmasından sonraki 12 ayda ise yüzde 7.000 oranında arttı ve 2016 yarılanmasından bir yıl sonra ise yüzde 291 oranında yükseldi. Kripto araştırma şirketi Kaiko‘nun verilerine göre, 2020 yarılanmasından sonraki yılda ise Bitcoin yüzde 541 oranında değer kazandı.
2009’da yaratılan Bitcoin, şu ana kadar dört yarılanma geçirdi; bu nedenle tarihsel veriler anlamlı bir rehberlik sunmuyor olabilir. Yarılanmaların, madencilik yapılan her 210.000 bloktan sonra, veya yaklaşık dört yılda bir, Bitcoin’in maksimum arzı serbest bırakılana kadar gerçekleşmesi planlanıyor.
Ticaret politikalarında belirsizlik ve ekonominin genel görünümü
Kaiko analistlerine göre, ABD Başkanı Donald Trump’ın ticaret politikaları ve küresel ekonominin görünümü etrafındaki belirsizlik Bitcoin’in fiyatını etkilemiş olabilir. Hatırlanacağı üzere, Mart ayında Trump’ın stratejik bir Bitcoin rezervi oluşturma önerisi bile kripto parayı yükseltmede başarısız olmuştu.
Ekonomik Politika Belirsizliği Endeksi (The Economic Policy Uncertainty Index) ekonomik risklerin bir ölçüsü olarak kabul ediliyor ve Kaiko analistleri paylaştıkları notta, Bitcoin’in son yarılanmasından sonraki altı ayda ölçümün ortalama 317 seviyesinde gerçekleştiğini belirtiyor. Analistler, endeksin 2012 yarılanmasından sonraki altı ayda ortalama 107, 2016 yarılanmasından sonraki altı ayda 109 ve 2020 yarılanmasından sonraki altı ayda 186 seviyesinde olduğunu belirtiyor.
Olgunlaşma belirtisi mi?
Bitcoin’in bu döngüdeki düşük performansının kısmen dijital varlığın olgunlaşmasına atfedilebilmesi mümkün gözüküyor çünkü genel olarak fiyat dalgalanmaları daha ılımlı hale gelmiş durumda. Analistlere göre, Bitcoin’in 60 günlük fiyat oynaklığı Salı günü 2012’deki yüzde 200 seviyesinden yaklaşık yüzde 50 seviyesine düşmüş durumda.
Analistler, “Bitcoin olgunlaştıkça, daha önceki döngülere kıyasla istikrarlı, ancak potansiyel olarak daha düşük getiriler sağlaması daha olası” diye yazıyor.
Dow Jones Market Data’ya göre, en büyük kripto para birimi Bitcoin Çarşamba günü yüzde 0,6 oranında artarak 92.136 dolara çıktı. Bitcoin, Trump’ın Beyaz Saray’da ikinci dönemine başladığı gün olan 20 Ocak’ta ulaştığı 109.225 dolarlık rekor seviyesinden hala yüzde 15,6 oranında uzakta seyrediyor. Bitcoin şu an 92 bin dolar seviyesinde işlem görüyor.