Bank of America ve JPMorgan’ın hizmetlerinden faydalandığı Ripple Labs kullanıyor ancak bu durumun kripto para Ripple’ın fiyatına neredeyse hiç yansımadığı görülüyor.
Ripple Labs, küresel bankacılık sektörünü onlarca yıldır rahatsız eden önemli bir sorunu çözerek finans piyasalarına girdi. Bankacılık müşterilerine, blok zinciri teknolojisinin yardımıyla para transferlerini sorunsuz bir şekilde kolaylaştıracak bir ürün sağladı.
İki ürün
Watcherguru’dan Vinod Dsouza’nın haberine göre, Bank of America ve JPMorgan gibi önde gelen finans kuruluşları, işlemlerini güvence altına almak için Ripple’ın hizmetlerini kullanıyor. Ancak, en iyi bankalar ve fintech firmalarıyla ortaklıklara rağmen, Ripple’ın XRP’sinin fiyatında neredeyse hiç artış göstermedi.
Bankalar Ripple Labs ile ortaklıklarını genişletse bile, finans kuruluşlarının kripto para XRP’yle uğraşmaya ihtiyacı yok. Ripple, temelde birbirinden ayrı olan iki farklı ürün sunuyor: RippleNet ve On-Demand Liquidity (ODL).
ODL’yi para transferlerini kolaylaştırmak için kullanan XRP’nin ana rolü, ödemeler ve komisyonlar için ‘gas’ yani işlem maliyeti rolü oluyor. Bu özellik, çoğunlukla günlük işlerini yürütmek için XRP’ye ihtiyaç duyan geliştiriciler ve dApp proje üreticileri tarafından kullanılıyor.
Küresel bankalar hangi ürünü kullanıyor?
Ancak, küresel bankalar, XRP tutmaya gerek kalmadan para transferlerini sorunsuz bir şekilde kolaylaştıran RippleNet’i kullanıyor.
ODL, likidite sorunlarına ihtiyaç duyulduğunda kullanılıyor ancak küresel bankaların böyle bir sorunu yok. Küresel bankalarda bilindiği üzere bol miktarda fon mevcut oluyor ve herhangi bir müdahale olmadan daha hızlı işlemlere yönelik talebin eksilmesi de söz konusu olmuyor.
XRP’nin fiyatı neden artmıyor?
Bu nedenle, Ripple’ın hizmetlerini kullanan bankalar ile grafiklerdeki XRP fiyatı arasında bir korelasyon bulunmuyor. Her ikisi de birbirinden farklı olduğundan kürsel bankaların bu desteği, kripto paranın fiyatına hiçbir şekilde katkı sağlamıyor.
Ayrıca bankaların para transferlerinin amacına aykırı olduğundan, işlemleri kolaylaştırmak için XRP tutarak risk almaları da mümkün değil. Bankalar zaten iki taraf arasında bir aracı görevi yürüttükleri için XRP gibi başka bir aracıya da ihtiyaç duymuyor.
Son olarak, işlem yapmak için XRP tutmak, kripto paranın bir günde yüzde 10’dan fazla değer kaybetme tehlikesi nedeniyle de bankalar için riskli bir durum anlamına geliyor çünkü bu söz konusu bankalar için kısa sürede büyük bir kayıp yaşama riski doğuruyor.