2024’te rekor üstüne rekor kıran altın, 2025’e de güçlü başladı. Ancak uzmanlar yükselişin gölgesinde dikkat edilmesi gereken riskleri de hatırlatıyor.
Altın yatırımı 2023’te son 11 yılın zirvesine ulaşmakla kalmadı. Değerli metalin fiyatı 2024 yılında birçok rekoru da altüst etti. Altındaki ralli 2025’in ilk aylarında da sürdü. Şu anda ons başına 3.395 dolar seviyesinde olan altın, 2024 yılına başladığı fiyata göre %63’ün üzerinde değer kazandı. Üstelik önümüzdeki haftalarda ve aylarda bu yükselişin devam edebileceğine dair güçlü işaretler var.
Altına yatırım yapmanın birçok farklı yöntemi bulunuyor. Ancak özellikle gram altın ve altın sikkeler hem yeni başlayanlar hem de deneyimli yatırımcılar tarafından yaygın ve güvenli yöntem olarak kabul ediliyor. Yine de külçe altının ve sikkelerin sunduğu avantajlar ve dezavantajlar, piyasa koşulları ve genel ekonomik gelişmelere bağlı olarak zaman zaman değişkenlik gösterebiliyor. Dolayısıyla altın, portföyünüzü çeşitlendirmek adına değerli bir yatırım aracı olsa da yatırımcıların mayıs ayında özellikle dikkate alması gereken bazı artı ve eksiler var. CBS News’in haberinde bu artı ve eksiler dört maddede detaylandırılıyor.
Artı: Yükselen fiyat
Bir varlığa yatırım yaparken, mümkünse düşük bir fiyattan almak istersiniz. Ve her ne kadar altının mevcut durumu düşük bir fiyat gibi görünmese de, altının yükselişi 4.000 dolara doğru devam ederse, bu seviye yakın gelecekte düşük sayılabilir. Bu da külçe altın ve sikkelerin kısa sürede daha değerli hale gelmesini sağlayabilir ve teorik olarak hızlı bir kâr elde etme şansı sunabilir. Mevcut tablo, normal şartlarda değer deposu bir emtia olan altın için nadiren görülen bir fırsatı işaret ediyor. Bu aynı zamanda mayıs ayında külçe altına ve sikkelere yatırım yapmak isteyenler için tam da istenilen bir durum olabilir.
Eksi: Yükselen fiyat
Yükselen fiyatlar, henüz yatırım yapmamış olanlar için dezavantaj da olabilir. Neyse ki bu durumu aşmanın yolları var. Örneğin, kesirli gram altın yatırımcılara daha düşük bir maliyetle piyasaya giriş imkanı sunuyor. Emtia piyasalarında fiyat dalgalanmaları kaçınılmaz olduğundan potansiyel yatırımcıların fiyatlardaki dalgalanmaları da takip etmeleri gerekir. Zira bir sonraki düşüş geldiğinde yatırımcılar için daha düşük fiyattan alım şansı doğabilir. Ancak CBS’in haberinde altının uzun vadede fiyatının genellikle arttığı vurgulanıyor. Dolayısıyla ‘mükemmel zamanı’ beklemek doğru bir strateji olmayabilir.
Artı: Kolay erişim
Külçe altına ve sikkelere yatırım yapmak yatırımcılar için son derece kolaylaştı. Küresel yatırımcılar altın yatırımlarına hem fiziki mağazalardan hem de internet üzerinden erişebiliyor. ABD’de Costco ve Walmart gibi market zincirleri dahi mağaza içi ve internet satış mağazaları üzerinden altın satışı yapıyor. Üstelik detaylı bir şekilde müşteri destek hizmetleri de sağlayabiliyor. Kuyumcularsa daha kişiselleştirilmiş hizmetler sağlayabiliyor. Mayıs ayında altına yatırım yapmak isteyen biri için altına erişimin bir sorun olması beklenmiyor.
Eksi: Depolama maliyetleri
Altın borsa yatırım fonları (ETF) veya altın bireysel emeklilik hesapları, külçe altın ve altın sikkeler kadar somut ve fiziksel denetime açık değildir. Ancak bu alternatiflerde, fiziksel altın yatırımlarında karşılaşılabilecek depolama maliyetleri de söz konusu değildir. Külçeleri ve sikkeleri güvenli şekilde saklamak, yüksek maliyetli olabilir. Ayrıca yatırımınızı korumak için ödeyeceğiniz gerekli sigorta ücretleri de ek bir yük getirebilir. Altının şu anki yüksek fiyatı ve sınırlı finansman seçenekleri göz önünde bulundurulduğunda, altın almak isteyenlerin bu gibi maliyetlere de dikkat etmesi gerekebilir.
Külçe altın ve altın sikkeler yatırımcılara benzersiz fırsatlar sunuyor olabilir. Ancak bu yatırımlar doğru şekilde yönetilmediğinde maliyetli dezavantajlar da getirebilir. CBS’in haberinde uzmanların portföyünüzdeki altın oranının %10’u geçmemesi yönündeki tavsiyeleri de hatırlatılıyor. Yatırımcılar bu sayede güvenilir ve gelir üreten diğer varlıkları da portföyünden dışlamamayı sağlar.