ABD merkezli Our Next Energy (ONE), batarya hücrelerinin bir kısmını Türkiye’de üretme kararı aldı. Bu amaçla ONE, Türkiye’nin önde gelen enerji teknolojileri şirketlerinden Pomega Enerji Depolama Teknolojileri ile üretim anlaşması imzaladı. İş birliği, Ankara yakınlarındaki Pomega tesisinde 2026 yılında 2 GWh kapasiteli LFP hücrelerinin üretimiyle başlayacak ve bu kapasitenin 2027 itibarıyla 5 GWh’a çıkarılması hedefleniyor.
Pomega ve Kontrolmatik yatırımları meyvesini verdi
Pomega, Türkiye’nin enerji alanındaki şirketlerinden Kontrolmatik Teknoloji’nin iştiraki olarak faaliyet gösteriyor. Şirketin 2023’te açtığı ve şu anda 3 GWh kurulu kapasiteye sahip olan Lityum-Demir Fosfat hücre üretim tesisi, bu yeni ortaklık kapsamında kritik bir üretim üssü haline gelecek.
Üretilecek 314 Ah LFP batarya hücreleri, ONE’ın 2027 yılında Michigan’da faaliyete geçireceği 1.6 milyar dolarlık fabrikasını tamamlayıcı nitelikte olacak. Bu sayede ONE, batarya modüllerini pazara bir yıl daha erken sunmafırsatı yakalayacak.
“Çift kaynaklı üretim” stratejisi ile tedarik güvencesi
Anlaşma, ONE’ın Çin dışı üretim kaynaklarına yönelme stratejisinin bir parçası. Şirket, “çift kaynaklı üretim” modeliile tedarik zinciri risklerini azaltmayı ve küresel arz güvenliğini artırmayı hedefliyor. Bu bağlamda, Türkiye’deki üretim üssü, sadece ONE için değil, bölge pazarı için de kritik rol oynayacak.
Ayrıca açıklamada, ONE ve Pomega’nın, Michigan’daki fabrikanın mühendislik, tedarik ve inşaat süreçlerinde daha kapsamlı bir ortaklık yapısı üzerinde de görüşmeler yürüttüğü bildirildi.
Türkiye için eşsiz fırsat
Çin, batarya ve enerji depolama alanında dünya lideri olsa da, başta ABD ve Avrupa ülkeleri, Çin’e olan bağımlılığı azaltma çabasında. Türkiye, jeopolitik konumu, Avrupa ve Asya pazarlarına lojistik yakınlığı ve nitelikli iş gücüylebu dönüşümün kilit aktörlerinden biri olmaya aday.
Kontrolmatik ve iştiraki Pomega, bu bağlamda Çin dışı tedarikçiye yönelen küresel talebi karşılamada önemli bir alternatif olarak öne çıkıyor. Şirket, batarya hücrelerinden robotik sistemlere, enerji altyapısından uydu teknolojilerine kadar geniş bir inovasyon yelpazesiyle dikkat çekiyor.
KAYNAK: Teknolojinin Gündemi