Türkiye’nin önde gelen boya üreticilerinden DYO Boya’da (#DYOBY) işçi-işveren arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, 22 Mayıs itibarıyla resmen krize dönüştü. Petrol-İş Sendikası’nın daha önce aldığı grev kararı, bugün itibarıyla İzmir Çiğli ve Kocaeli Dilovası’ndaki DYO fabrikalarında uygulanmaya başladı. Aynı tarih için işveren tarafından ilan edilen lokavt kararı ile süreç iki taraflı restleşmeye dönüştü.
DYO Boya, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yaptığı bildirimde, grev nedeniyle iki fabrikada imalata ara verildiğini ve grev süresince üretim faaliyetlerinin tamamen duracağını açıkladı. Şirketin açıklamasına göre, grev uygulaması boyunca stoktan yapılacak satışlar devam edecek, bu nedenle şirketin satış kanadında aksama öngörülmüyor.
Personelin bir kısmı çalışmayı sürdürüyor
Şirket yönetimi, mevzuat gereği belirlenen bazı personelin çalışmaya devam edeceğini de bildirdi.
Yeniden faaliyete geçiş için grev sürecinin sona ermesi gerekiyor
Şirket, yeniden üretime geçebilmek için grevin sona ermesini şart koştu ve grevin şirketin sürekliliğine yönelik herhangi bir tehdit oluşturmadığını ifade etti.
Lokavt kararı
DYO Boya, 12 Mayıs’ta yaptığı ayrı bir KAP bildiriminde, sendikayla yürütülen toplu iş sözleşmesi müzakerelerinde anlaşmaya varılamaması üzerine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 60. maddesi uyarınca 22 Mayıs’tan itibaren geçerli olmak üzere lokavt kararı aldığını duyurmuştu.
Lokavt nedir?
İşveren veya işveren vekili tarafından kendi teşebbüsü ile veya bir işveren kuruluşunun verdiği karara uyarak işçilerin, işyerinde faaliyetin tamamen durmasına sebep olacak tarzda, topluca işten uzaklaştırılmasına lokavt denir.