Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politika faizini yüzde 46 seviyesine yükseltmesinin ardından, bankaların mevduat faizlerinde yukarı yönlü hareket sürüyor. Geçtiğimiz hafta birçok banka, aylık vadeli mevduatlara yüzde 49’un üzerine çıkma konusunda temkinli davranırken, bugün itibarıyla yüzde 50 oranı adeta yeni taban seviye haline geldi. Öyle ki, bazı bankalar aylık faiz oranlarını şimdiden yüzde 51-52 bandına taşımış durumda. Faizlerin bu seviyelerde olması yatırımcıların riskten kaçınarak daha güvenli limanlara yönelmesine neden oluyor. Bu durum, borsaya olan ilgiyi azaltırken hisse senetlerinde satış baskısını artırıyor. Getiri arayışındaki yatırımcı, yüksek faiz ortamında borsayı ikinci plana atabiliyor.
TL’ye yöneliş
Nefes’ten Emel Yiğit’in haberine göre, koşullar risk almak istemeyen yatırımcıyı Türk Lirası varlıklarda tutuyor. Ek getiri arayışında olan küçük ve orta ölçekli yatırımcı ise borsadaki dalgalanmadan uzak durmayı tercih ediyor. Yüzde 50’ler düzeyine çıkan faizler nedeniyle paranın her türlü belirsizlikten olumsuz etkilenen borsaya yönelmesi beklenmiyor. Nitekim AK Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’nin, “Ben parayı faizler bu kadar yüksekken faize yatırırım” demesi de kısa vadede paranın yönü hakkında fikir veriyor.
Bilanço etkisi
Ekonomik koşullar nedeniyle şirketlerin çoğu, hatta Türkiye’nin belkemiği niteliğindeki holdingler zarar yazmaya başladı. Her zaman heyecanlı bir havada geçen bilanço dönemi nisan ayında borsada karamsarlığı pekiştirdi. Bilanço beklentileri borsaya umut olmaktan çok satışları getirdi. Analistler “Borsaya yeni para girişi neredeyse durma noktasına geldi. Yatırımcılar artık temettü ya da büyüme hikayesinden çok risksiz kazanca odaklanıyor” yorumunu yapıyor. 2024 yılında borsada büyük heyecan yaratan halka arzlar da durma noktasına gelmiş durumda.
Endeks 9.100 puanda tutunuyor
Borsa endeksi, İBB Başkanlığı görevinden uzaklaştırılan Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından hızla düştü. 18 Mart’ta 10.802 puanda olan BIST 100 endeksi 19 Mart’ta 9.860 puana geriledi. Dövizdeki hızlı yükselişe müdahale edilirken borsa için de hisse geri alımların kolaylaştırılması gibi yöntemlere başvuruldu. Tüm bunlar endeksin ancak 9.100’lerde tutunmasına neden oldu. Dün bu seviye de aşağı yönde kırılarak endeks seans içinde 9.087 puanı gördü.
Borsayı negatif etkileyen 5 etken
1- Mevduat faizlerinin yükselmesi tasarruf sahiplerini bankalara yönlendiriyor.
2- Yerli ve yabancı yatırımcının ekonomik programa güveni azalmış durumda.
3- Geçen hafta başlayan yabancı alımları endeksi yukarı taşıyacak miktarda değil.
4- Siyaset ve ekonomideki belirsizlik piyasaları endişelendiriyor.
5- Borsada klasik yaz rehavetinin başlamak üzere olması yeni alımları engelliyor.
Yabancı girişi düşük kaldı
Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte piyasalardan hızla çıkış yaşanmıştı. Esas büyük satış tahvil piyasasında görülürken borsada da endeksi hızla geriletecek kadar satışlar yaşandı. Merkez Bankası verilerine göre 14 Mart ile biten haftada 35.8 milyar dolar olan hisse miktarı, İmamoğlu’nun gözaltına alındığı 21 Mart haftasında 28.7 milyar dolara geriledi. 11 Nisan haftasına kadar çıkış devam etti. 18 Nisan haftasında ise alımlar başladı. Parite hareketlerinden arındırılmış verilere göre 18 Nisan haftasında 269 milyonluk giriş oldu. 25 Nisan haftasında ise 92 milyon dolarlık alım gerçekleşti. Ancak bu dönüşler yabancı yatırımcının olmadığı borsada endeksi yükseltmek için yeterli olmadı.