Bitcoin için boğa senaryosu devam ediyor olabilir. Bunda tarifelerden kaynaklı ticaret savaşlarının etkisi olduğu öngörüsü hakim.
Bitcoin artık sadece spekülatif bir varlık değil, yapısal bir alternatif haline geliyor. ABD Doları’na olan güvenin azaldığı, sürekli enflasyonun, düzensiz para politikasının ve artan jeopolitik belirsizliğin olduğu bir çağda Bitcoin şeffaflığı, sabit arzı ve merkezi olmayan mimarisiyle öne çıkıyor.
6 tez
ElonMoney Research’s yer alan makale, Bitcoin’in değişen rolüne odaklanıyor. Altının yerini almasa da onu tamamlayıcı bir role bürünen Bitcoin, çok kutuplu, istikrarsız bir dünya için tasarlanmış bir değer deposunun dijital çağ versiyonu olarak öne çıkıyor.
İşte Bitcoin’in artan öneminin ardındaki 6 temel tez…
Dolar güvenli liman statüsünü kaybediyor
Balon gibi büyüyen açıklar, silah gibi kullanılan tarifeler ve artan politik oynaklık dolara olan güveni aşındırıyor. Yabancı merkez bankaları Hazine tahvillerini azaltıyor. Hazine tahvillerinin ‘risksiz’ olduğu ve doların dokunulmaz olduğu şeklindeki eski varsayımlar çatlıyor. Özete Bitcoin, dolar hegemonyasının çözülmesine karşı uzun vadeli bir korunma aracı olarak ortaya çıkıyor.
Bitcoin dijital altın oluyor
Bitcoin’in 21 milyonluk sert arz tavanı onu nihai sert para yapıyor. Altının aksine Bitcoin doğrulanabilir, bölünebilir, taşınabilir ve küresel ölçekte 7/24 alınıp satılabilir bir yatırım aracı olarak öne çıkıyor. Kurumsal tahsisçiler onu modern bir ‘güvenli liman’ portföyünün parçası olarak görmeye başlıyor. Özetle Bitcoin likidite, dijital dayanıklılık ve doğrulanabilir kıtlıktan oluşan nadir bir kombinasyon sunuyor.
Bitcoin piyasalar kaos içindeyken dayanıklılık gösteriyor
Son satışlar sırasında Bitcoin geleneksel riskli varlıklardan daha iyi performans gösterdi. İlk kez, hisse senetleriyle birlikte çökmedi. Bitcoin’in riskli varlıklardan ayrılmasının ve güvenli liman bölgesine doğru kaymasının erken aşamalarına tanık olunuyor olabilir. Özetle Bitcoin, Nasdaq’tan uzaklaşarak altın gibi işlem görüyor. Bu önemli değişim, özel bir dikkati hak ediyor.
Enflasyon, açıklar ve para basma makinesi
ABD köşeye sıkışmış durumda. GSYİH’ye göre yüzde 130 borçla Volcker tarzı bir faiz oranı artışına gitmesi mümkün gözükmüyor. Politik olarak uygulanabilir tek yol, tıpkı 1940’larda olduğu gibi borcu şişirmek. Bitcoin bu tür ortamlarda gelişiyor. Enflasyon itibari parayı aşındırıyor ancak Bitcoin bu durumu umursamıyor. Özetle Bitcoin, parasal seyrelmeye ve mali popülizme karşı bir koruma işlevi ediniyor.
Kurumsal güvensizlik ve çıkış rampası arayışı
2008 finans krizi ve Kovid sonrası, daha genç ve daha şüpheci bir nesil artık Fed’e veya geleneksel finans kuruluşlarına güvenmiyor. Bu nesil kurtarma paketleri değil, bir muafiyet arıyor. Bitcoin de tam olarak bunu sunuyor. Özetle Bitcoin özgürlük parası işlevi kazanıyor ve sürekli bozulan bir sistemden nihai çıkış rampası olarak öne çıkıyor.
Dedolarizasyon aracı olarak Bitcoin
Yaptırımların hedef aldığı ülkeler halihazırda alternatifleri araştırıyor. Bitcoin ise sansüre dayanıklı, sınırlar ötesi ve egemenler tarafından giderek daha fazla rezerv çeşitlendirme aracı olarak değerlendiriliyor. Özetle Bitcoin, artık sadece bireysel yatırımcılar için bir fenomen değil, dolar riskine karşı koruma sağlayan hükümetlerin de radarındaki bir değer saklama aracı olarak kabul ediliyor.