Birçok şirket, büyüme hedeflerine ulaşmak ve finansman sağlamak amacıyla sermaye piyasalarına yöneliyor. Bu halka arz süreçleri, hem şirketlerin kendileri için kaynak yaratırken hem de mevcut hissedarların hisse satışları yoluyla gelir elde etmesine olanak tanıyor.
Halka arzların patlama yaptığı 2023-2025 arasındaki dönemde halka arzını tamamlayan toplam 100 şirkete yatırımcılar 171 milyar TL’ye yakın sermaye koydu. CNBC-e’den Barış Erkaya’nın haberine göre, halka arzların tek motivasyonu, şirketlerin yeni yatırımları, büyüme planlarının finansmanı veya kredi borçlarının ödenmesi için sermaye ihtiyacı duyması değildi. Bir de ana ortakların yıllardır yaptıkları yatırımlarla büyüttükleri şirketlerin hisselerini nakde çevirme motivasyonu da halka arz fırtınasının bir diğer boyutuydu. 2023 başından itibaren bu motivasyonla yapılan satışlar toplamda 51.5 milyar TL’ye ulaştı.
Yıllardır yatırım yaptığı şirketi için bir fiyat tespiti yaptırıp, sonrasında da o fiyattan yatırımının bir bölümünü nakit paraya dönüştürmek isteyen ana hissedarlar da bu halk arz süreçlerinin bir parçası oldu.
Son 28 ayda, yani 2023 yılının başından bu yana halka arz edilen 100 şirketin sadece 24 tanesi ortak satışı yoluyla değil, sermaye artırımı yoluyla halka arz edildi. Halka arz edilen şirketlerin yüzde 24’ünde halka arz gelirinin tamamı şirketin kasasına gitti. Kalan yüzde 76’sında ise hem şirketin hem de ana hissedarın cebine girdi. Hatta yüzde 6’sında ortakların hisse satışı, bedelli sermaye artırımından daha yüksek oldu.
İşte 2023 başından bu yana gerçekleşen 100 halka arz ve halka arzlardan elde edilen gelirlerin paylaşımı