Türkiye’nin uluslararası doğrudan yatırım (UDY) pazarındaki potansiyelini harekete geçirmek ve küresel değer zincirlerinde daha güçlü bir konuma ulaşmak için önemli adımlar atılacak.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi tarafından hazırlanan “Türkiye UDY Stratejisi (2024-2028)” raporunda, Türkiye’nin UDY politikasının genel çerçevesi çizildi ve bu alandaki uygulamalara rehberlik edecek stratejiler belirlendi.
AA muhabirinin stratejiden derlediği bilgilere göre, ülkenin küresel tedarik zincirlerine entegrasyonunun güçlendirilmesi için yeşil ve dijital dönüşüm alanında uluslararası ticaret politikalarına uyum sağlanacak.
Bu çerçevede, dijital pazarlarda rekabet ortamının iyileştirilmesine yönelik mevzuat çalışmaları yapılacak. Avrupa Birliği’nin dijital ekonomi düzenlemelerinin Türkiye ticaretine etkileri analiz edilecek ve atılması gereken adımlar tespit edilecek.
Türkiye’nin taraf olduğu ikili ve çok taraflı anlaşmaların güncellenmesi ve yeni anlaşmaların hayata geçirilmesi için çalışmalar yürütülecek. Gümrük Birliği ve serbest ticaret anlaşmaları gibi önemli anlaşmaların kapsamı genişletilecek.
Yeşil Liman Uygulamaları Teşvik Edilecek
Türkiye’nin küresel değer zincirlerindeki konumunu güçlendirmek amacıyla lojistik kabiliyetleri ve altyapı, çevre ve yeşil dönüşüm hassasiyetleri dikkate alınarak geliştirilecek. Liman operasyonlarında enerji verimliliği artırılacak ve çevresel etkiler en aza indirilecek.
Yeşil liman uygulamalarının desteklenmesi sürecek. Elektrikli veya alternatif yakıtlı araçların kullanımı için altyapı ve teknoloji yatırımları yapılacak. Yeni nesil, sürdürülebilir ve bütünleşik hareketlilik hizmetleri için uyum ve mevzuat düzenlemeleri tamamlanacak.
Küresel tedarik zincirinin sürdürülebilirliği için ulaştırma koridorlarının etkinliği ve çeşitliliği artırılacak. Doğu Akdeniz bölgesinde, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerinin çıkış kapısı olacak bir ana liman inşa edilecek.
Sanayi ve Lojistik Ağları Güçlendirilecek
Yeni sanayi bölgeleri ve lojistik hatları, afet riskleri gözetilerek oluşturulacak. Mevcut demir yolu altyapısı daha etkin kullanılacak, sanayi bölgeleri ve limanlarla (Ro-Ro dahil) bağlantılar güçlendirilecek.
Türkiye’deki mevcut uluslararası yatırımcılar ile yerel tedarikçi firmalar arasındaki iş birlikleri geliştirilecek. Yerel firmaların küresel değer zincirlerine entegrasyonu artırılacak. KOBİ’lerin büyük ölçekli firmalar etrafında kümelenmesi teşvik edilecek.
Ana sanayi üreticileri ve büyük işletmelerin tedarik zincirlerine KOBİ’lerin eklenmesi kolaylaştırılacak. Gerekli kalite, verim, kapasite artışları ve ürün geliştirme (ÜR-GE) faaliyetleri desteklenecek.
Dijital ve Yeşil Dönüşümle Uyumlu Gümrük Hizmetleri
Gümrük işlemlerinde etkinlik ve verimliliğin artırılması amacıyla bilgi ve iletişim teknolojilerinden azami ölçüde yararlanılacak. Gümrük hizmetleri yeşil ve dijital dönüşümle uyumlu hale getirilecek.
Dış ticaret işlemlerinde blokzincir ve otomatik karakter tanıma (OCR) gibi yenilikçi teknolojiler kullanılarak kağıtsız gümrük uygulamaları yaygınlaştırılacak. İhracat işlemlerinde blokzincir teknolojisinin kullanılması için Bilgisayarlı Gümrük Etkinlikleri Sistemini (BİLGE) kapsayacak şekilde geliştirme çalışmaları yapılacak.
İmalat sektöründeki katma değeri artırmaya yönelik AR-GE, ÜR-GE, tasarım, tedarik zinciri yönetimi, dağıtım ve bakım-onarım gibi nitelikli hizmet girdilerinin payı artırılacak. Firma iş ortaklarının yüksek teknolojili ÜR-GE ve ticarileştirmesinin desteklendiği Sanayi Yenilik Ağ Mekanizması Programı yaygınlaştırılacak.
Bu stratejilerle Türkiye, uluslararası doğrudan yatırım pazarındaki potansiyelini daha etkin bir şekilde kullanarak küresel değer zincirlerinde güçlü bir konuma ulaşmayı hedefliyor.
4o
Pellentesque mauris nisi, ornare quis ornare non, posuere at mauris. Vivamus gravida lectus libero, a dictum massa laoreet in. Nulla facilisi. Cras at justo elit. Duis vel augue nec tellus pretium semper. Duis in consequat lectus. In posuere iaculis dignissim.